sziddhartha
                    .: 29. Cikk :.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


InterStat.hu

 

Tibeti Gyógymódok


Ralp Quinlan Forde könyve
GABO Kiadó
www.gabo.hu

 

"Nyerje vissza egészségét mindenki, aki kapcsolatba került a tibeti orvoslással, szűnjön meg a fájdalmuk, enyhüljenek lelki kínjaik, töltse el őket bölcsesség és együttérzés"
(Őszentsége, a 17. karmapa előszavából)

A világ legrégibb gyógyászati hagyománya
A tibeti orvoslás a tibeti kultúra elválaszthatatlan része, a világ egyik legrégebbi önálló gyógyászati hagyománya. Ez a hagyomány a négy orvosi tantrán, a Gyüsin alapul, amely egyike a világ legrégebbi orvosi szövegeinek: 5900 vers 156 fejezetbe rendezve. A tibeti gyógyászati kánon magában foglalja még a Kangjurt, vagyis Buddha tanításainak fordítását, valamint a Tengjurt, ami vallási és filozófiai kommentár-gyűjtemény, valamint a ma már világszerte ismert Tibeti halottaskönyvet. Az ilyen orvosi szövegek nem csupán tanulási segédletek a tibeti orvosoknak, hanem spirituális átjárók is.
A hagyományos, akár tíz évig is eltartó tanulóidő során az orvosképzésben résztvevők fejből megtanulják, memorizálják a szövegeket, s később nap mint nap felidézik őket. Segítségül a memorizációhoz festményeket használnak. Csak az arra érdemeseket avatja be mesterük a legmélyebb titkokba, hiszen az orvoslásban is nagy jelentőséget tulajdonítanak a tanítók töretlen láncolatának a megvilágosodott alapítóktól egészen napjainkig. A vallás szoros kapcsolatban áll a gyógyászattal, hiszen a buddhizmus maga is nagy becsben tartja az életet és a szenvedés megszüntetését.

Holisztikus egységben
A tibeti orvosi irodalom legkorábbi része a Kr. e. 2. évezred Indiájából származik, a védikus bölcsek nemcsak a fizikai testet gyógyították, hanem a pszichikait is, és az egészséget a spirituális élet és fejlődés szerves részének tekintették, melyben test és szellem nem választható el egymástól. Mai kifejezéssel: holisztikusan gyógyítottak. A tibeti orvoslás tudománya az életerő, valamint a test belső energiáinak egyedülálló tanán alapul. Hogy az egészség fája tovább zöldelljen, a 3 életerőnek, a 7 alkotóelemnek és a 3 kiválasztó funkciónak összhangban kell működnie. A betegségek legfőbb oka az egyensúlyvesztés, a sóvárgás vagy ragaszkodás, és annak el nem fogadása, hogy a világ természete a változás és múlandóság. Mindez egy idő múlva szomorúsághoz vezet, ami a stressz és a szenvedés egyik tünete.

Diagnosztika
A betegségek keleti diagnosztizálása a nyugati ember számára szinte hihetetlen. Hogyan tud egy tibeti gyógyító viszonylag egyszerű és olcsó módszerekkel pontos diagnózist felállítani?
Itt van például a pulzusvizsgálat. A bal csuklón jobb mutatóujjal tapintva megtudja a szív és vékonybél állapotát, jobb középső ujjal a lépét és gyomorét, a jobb gyűrűsujj a veséről és a nemzőszervek nedveiről közvetít információt. Egyes tibeti orvosok, akik mesteri szintre fejlesztették a pulzusdiagnosztika tudományát, a tudatosság és gyakorlottság olyan szintjére jutottak, hogy látnoki gyógyító képességekkel rendelkeznek, így még egy távoli családtagot is képesek diagnosztizálni. A másik egyszerű eszköz a vizeletvizsgálat, az orvos szín, állag és illat alapján következtet a 3 energia felborulására, ami rendellenességre, betegségre utal. Attól függően, hogy a vizelet lerakódásai lebegnek, vagy leülepednek, illetve felszínén hab jelentkezik - az orvos szívbetegségre, veseproblémára vagy daganatra következtet. A nyelvdiagnosztika egyfajta térkép a test belsejéhez, mely kiegészíti és alátámasztja a pulzus- és vizeletvizsgálatot. Az asztrológia a Kálacsakra tantra leghatásosabb elemeit foglalja magában, és a nyugatival ellentétben nem az egyes személyiség-típusokra koncentrál, hanem az egyén teljes élettartamára.

Kiegyensúlyozottság
A tibeti gyógyászatban fontos helyet foglal el a kiegyensúlyozott étrend, az étel tiszta, szennyeződésmentes minősége. "Egy jó orvos először feltárja a betegség okát, majd ezt követően elsőként étellel próbálja meggyógyítani. Csak ha az étel nem bizonyul elegendőnek, akkor ír fel orvosságot." (Sun Ssu-mo: Ezer aranyat érő receptek) Fontos elem a tibeti orvoslásban és egészségmegőrzésben a 3 alkattípusnak (lung-tripa-peken) megfelelő étkezés és az évszakoknak megfelelő életmód. Mivel az évszakok a természet órái, a testben levő univerzális életerő a test alkotórészeiben - az öt elem mátrixán belül - az adott évszakkal összhangban hozza létre a folyamatokat. Az orvosi tantrák szerint egy betegség az adott évszak energiáinak megfelelően üti fel a fejét, növekszik és szűnik meg.

Titkos tudás - titkos nyelv
Ha az étrendbeli és életmódbeli változtatások nem elegendőek, akkor a tibeti orvosok maguk gyűjtötte hozzávalókból gyógynövény készítményeket állítanak elő. A tibeti medicinában ahhoz, hogy valaki mester legyen, legalább hét évig kell tanulmányozni a gyógynövényeket, tulajdonságaikat, begyűjtésük helyét, idejét és módját. A tiszta természet az orvosságok tárháza. A tibeti gyógynövény-medicina íz, minőség és hatás szerint készít orvosságokat, negatív mellékhatások nélkül. A tibeti orvosok-gyógyszerészek több mint ezer gyógynövény hatását ismerik és használják számtalan kombinációban. Minden egyes gyógynövénypirula 7-100 összetevőből áll.
A gyógy-készítmények receptjei ma is titkosak. Mivel többségében ma is eredeti nyelven olvashatók a tibeti orvosi könyvek, fordításukat megnehezíti, hogy a bennük használt szavak egy része titkos szinonima. Az egyik gyógynövénynek, a miróbalánnak 32 szinonimája van a tibeti, és 42 a szanszkrit nyelvben.

Az érintés ereje
A gyógyteák, gyógyfüves fürdők és a masszázs széles körben alkalmazott terápiák, amelyek elősegítik az életerő áramlását a testben. Csak az alapolaj legalább 25-féle növényből készül. Az érintés ereje jó közérzetet és vitalitást biztosít. A masszázsterápiát legalább három évig tanulják orvosi irányítással. A tibeti masszázs egyik sajátsága, hogy a kezelést követően liszttel hintik be a testet, ezzel itatva fel a testből kiszivárgott méreganyagokat.
Ha mindez kevés a gyógyuláshoz, akkor következnek a manuális terápiák, mint pl. a moxa-kezelés, amely a test energiapontjait stimulálja. Moxakezelés során az orvos szárított gyógynövényőrleményből készült kúpot helyez közvetlenül a beteg testére az energiapontok fölé. Ezután meggyújtja a kupacot, és hagyja, hogy végigégjen, egészen a bőrig. A keletkező hő hatására a hozzá tartozó energiacsatornák aktiválódnak és megszüntetik a gátakat.

Alkímiai orvosságok
A tibeti alkímiai orvosságok az orvoslás különlegességei. Egyetlen Nagyértékű Pirula több mint százféle összetevőből (aranypor, platina, ezüst, réz, vas, higany és egyéb ásványi anyagok) áll, és elkészítése bonyolult eljárások, titkos tantrikus rituálék miatt akár negyven napig is eltarthat. A ragyogó színű folyadékból matt fekete anyag, bhaszmá készül, amely az ellenanyagok királya a mérgezések és szennyeződések ellen.

Az ember szellemi egészsége
Az ember szellemi egészsége a tibeti orvoslás egyik alapköve, a belső egészség biztosítója pedig a meditáció. Aki meditálni kezd, saját szívéhez visszavezető úton indul el. A buddhizmusban a meditáció út a megvilágosodáshoz, amikor az elme a külvilágból érkező állandó reagálás helyett befelé kezd fordulni. "Az elme kezdettől fogva Buddha-természetű. Akár az űr, nem keletkezett és sosem lesz vége. Ha felismeri minden dolog azonos természetének valódi jelentését, s felhagyva minden további kereséssel, ebben az állapotban marad, az a meditáció".
A jóga különféle ágainak gyakorlása megtisztítja a testet és az elmét, segíti az odaadást, az önzetlen szolgálatot és elvezet a megvilágosodásig. A jóga tehát nem csak testgyakorlás.
A Potala Palota mögötti tó közepén van egy titkos templom, legfelső szintje a tibeti buddhizmus Sixtus-kápolnája. Falfestményein a tantrikus buddhizmus legezoterikusabb gyakorlatai láthatók, mennyezetét a megvilágosodáshoz vezető utat ábrázoló festmények borítják. Az épület olyan szent, hogy a mai napig is csak a legmagasabb beavatottak léphetnek oda be. Északi falán azok a jógatechnikák láthatók, melyek segítségével a test alkotóelemei ragyogó buddha-testté formálhatók át.
A tibetiek szerint az álom értékes lehetőség megértetni az élet és a világ mibenlétét. A tantrikus buddhizmusban az álmodás spirituális technika, a jógik megőrzik elméjüket, hogy élénk álmot lássanak, mely során végig éberek és tudatosak maradnak. A tudattalanból álom formájában feltörő képeket jóval jelentőségteljesebbeknek tartják, mint a tudatos elmét. Az orvos már a kezelés kezdetén tanulmányozni kezdi páciense álmait, mert azok árulkodók lehetnek a beteg gyógyulási esélyeit illetően.

Csöd, bodhicsitta, tonglen
A tibeti orvoslás legrészletesebben tárgyalt témája a lelki betegségek kezelése. Az egészséges lélek elengedhetetlen a jó közérzet fenntartásához. A mentális betegségek három fajtája, a félelem, agresszió és a depresszió a három energia egyensúlyvesztésével áll kapcsolatban. Ahelyett, hogy az elmenekülést javasolnák a személyes démonok elől, mint amilyen pl. a szorongás, vagy elfojtanák őket, a velük való szembenézést javasolják. A csöd-öt a rettenthetetlen gyakorlók általában temetőkben végzik, ahol emócióik a félelemtől felerősödnek. Gyakorlás által az elme egyre nyugodtabb lesz, és a teljes tudatosság állapotába kerül.
A tibeti orvoslás alapja és legnagyobb tiszteletben tartott gyógymódja az együttérzés. Azt mondják, hogy két orvos közül az egyik bodhicsittával (együttérzés, megvilágosodott szeretet), a másik meg a nélkül adja gyógyszerét betegének, az előbbi akkor is jobban gyógyít, ha a szer kevésbé hatásos.
A tonglen nem más, mint mások szenvedésének magunkra vétele. A tonglen révén az ember olyan mértékben nyílik meg, hogy az egyetemes gyógyítás eszközévé válik. Képzeljük csak el kar nélküli anyaként magunkat (ez a tonglen alapgyakorlata), amint gyermekünket elragadja az ár - ez az az intenzív érzés, amit a szívvel kell átérezni.

A tibeti orvos minden egyes nap és betegkezelés megkezdése előtt szádhanát, szertartást végez, mely során teljesen azonosítja magát az adott istenséggel, leggyakrabban a Gyógyító Buddhával. Imája így szól: "Óh, könyörületes, aki elszakadtál a szanszárától, áldj meg gyógyító erőddel! Külső, belső és titkos betegségek gyógyítója, add, hogy eljuthassak a legfőbb, önvaló nélküli állapotba!"

Az összeállítást készítette:
Nagyiday Adrienne

 


 

 

 

Üzenet a szerkesztőnek   
Teozófiai Társulat Az embléma szimbólumainak leírása.