sziddhartha
.: RECEPTEK :.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<<vissza

 

Kiss Csilla Receptjei

Tohai Évi "Jurta túrás" cukkíni receptje:

Zöldséges tönkölybúza tészta

Héjában sült fűszeres burgonya paprikával

Padlizsános babragu

Sárgarépás szendvicskrém vagy vendégváró falatok.

Juhsajtos tócsni

Káposztás tönkölybúza tészta

Tojásrizottó

Sült brokkoli sajttal

Téli zöldségtál

Rakott brokkoli

Sajtrecept Nagy Évitől

Zöldséges rizs pikáns mártással

Spenótos rakott krumpli

Polentafalatkák

Karácsonyi menü

Szilveszteri menü

 

Tohai Évi "Jurta túrás" cukkíni receptje:



Először is, végy hét éhes, városi embert + egy szintén éhes, városi kutyát.
Aztán kérj meg szépen 2 kedves fiatalembert, hogy varázsoljon a főzéshez megfelelő tüzet az esőzések utáni, csupa pára erdő közepén.
Segítségképpen megkönnyíthetjük dolgukat azzal, ha megtaláljuk az otthon gondosan bekészített négy csomag gyufa valamelyikét.
Ezután végy egy nagy szatyor, kis méretű cukkinit. A vállalkozó szellemű egyénekkel szépen darabolt fel őket kb. 3mm vékonyságúra, +/- 2-3mm.
Eközben ha szerencsés vagy, az egyik fiú elvállalja a hagymák megpucolását és felszeletelését. A mennyiséget nyugodtan rá lehet bízni, a lényeg, hogy "kevés" semmiképp se legyen.
Ezután tégy a bogrács aljára olajat és szórd bele a hagymát. Mialatt a hagyma elkezd szépen üvegesedni, majd pirulni, elő lehet venni a füstölt-főtt császár szalonnát, amit kockákra kell vágni (lehet rombusz és egyéb alakzatú is)..:o)
Amikor az első gyanúsan sötét csíkok megjelennek a bogrács belső oldalán, rakd a hagymhoz a cukkinit. Nem baj, ha úgy tűnik, ezzel lesz tele a bogrács és más már nem fér bele, nyugodtan mehet az egész, már tapasztalatból tudom állítani: össze fog esni.
Érdemes gyakorta megkavarni az egészet, bár elég sok levet enged a cukkini, ez mégsem elegendő ahhoz, hogy gondatlanság esetén odakozmáljon.
Eközben valaki, akinek vannak némi gondolatai a vámpírokkal kapcsolatban, megpucolhat két fej fokhagymát és miután felaprította őket, ez is mehet nyugodtan a bográcsba.
Ekkor már nem árt, ha valakinek eszébe jut, hogy sót is kell tenni az egészhez. Ezt nyugodtan állíthatom, megint csak férfiúi feladat, bízzuk rájuk nyugodtan ezt a részt.
A főzés ezen szakaszában kicsit felsűrűsödnek az események, úgyhogy feltétlen intézzük úgy, hogy minél többen be tudjanak kapcsolódni a tevékenységbe.
Kb. ekkorra fejti ki a hő és a só azt a hatást, aminek következtében ételünk a kezdeti "teli bogrács" állapotból átmegy "félig teli bogrács" állapotba, amikor is elkezdhetünk azon gondolkodni, hogy vajon elég lesz-e mindenkinek.
Ekkortájt nyer végleges döntést az az elképzelés, hogy: "Igen, a kölest feltétlen rakjuk bele", hogy biztos-ami biztos, ételünk laktató is legyen ennyi embernek, valamint a sót sem baj ha felszívja valami, hogy elérjük a végleges, tökéletes íz-harmóniát.
Mivel eredetileg, bérházas-gáztűzhelyes variációban a recept tartalmaz joghurtot és tojást is, de a nagy meleg és egyéb körülmények óvatosságra intettek minket, ezek helyettesítésére és az állag, valamint a krémesebb ízhatás kedvéért gondolkodjunk valamilyen sajt hozzáadásában. Szinte bármilyen sajt megteszi. Jelen esetben kétféle sajtot szükséges előkészíteni. Egyrészt egy jól szeletelhető kecskesajtot, ami gondos felszeletelés után a lehető legalkalmasabb arra, hogy a türelmetlenség és éhség első tüneteit mutató kedves segítőink figyelmét és gyomrát átmenetileg lekössük az étel végleges elkészültéig.
A másik típusú sajt lehet bármilyen (kocka, háromszög, tömlős, stb), a lényeg, hogy sok és "kicsomagolós" legyen, ez újfent lehetőséget teremt a közösségi főzés egy újabb szintjének megtapasztalásához. Amikortól ezek is belekerülnek a bográcsba, fokozott kevergetős-figyelmet igényel ételünk, ehhez feltétlen kérjünk segítséget.
Ennek a folyamatnak a végére éri el ételünk azt a kritikus állapotot, amikor elkezdhetjük kedves barátaink szemében felfedezni a kételkedés aprócska szikráit.
Na pont ekkor, (nem hamarabb!), elkezdhetjük őket bátorítani azzal, hogy végszükség esetén ott van még a felkockázott szalonna, maradt még hagyma, hoztunk tojást, paprikát, paradicsomot és másnap úgyis már hétfő van, nyitva lesz a bolt a faluban...
Ha sikerül túllendülnünk ezen a holtponton, hozzáláthatunk teríteni, majd békés mosollyal arcunkon nyugtázhatjuk, hogy a bátortalan kezdeti egy szedőkanálnyit szedő barátaink újra a bográcshoz járulnak újabb adagot szedni maguknak.
Akiknek most hirtelen eszükbe jutott a recept elején emlegetett kutyus sorsa, nyugodtan állíthatom, hogy ő a legmegbízhatóbb mércéje ételünk sikerességének. Ő az, aki a legapróbb bizalmatlanság jelét sem mutatva mind a tíz ujjamat megnyalta minden újabb adag elfogyasztása után..:o)

 

Zöldséges tönkölybúza tészta

Elkészítési idő: 35 perc
Költség négy fő részére (nyáron): 1000 ft.
Hozzávalók: 2 db. közepes sárgarépa                  sample image
2 db. közepes fehérrépa
1 db. padlizsán
1 db. cukkíni
1 db. pritamin paprika 
1 cs. petrezselyem
10 dkg. kemény vagy félzsíros sajt
másfél-kettő csomag teljes kiőrlésű tönkölybúzatészta   (más tésztából is készíthető)
pici olaj, só, majoranna, rozmaring, bazsalikom (de ízlés szerint bármilyen fűszer)

Feltesszük a vizet forrni a tészta kifőzéséhez. Közben előkészítjük a zöldségeket. A répákat karikára szeleteljük. A padlizsánt és a cukkínit csíkosra hámozzuk, majd tetszés szerinti kockára, a paprikát csíkokra vágjuk. Felteszünk pici olajat a tűzre melegedni (olívaolajjal finomabb), majd először a kétféle répa, majd pár perccel később a cukkíni és a padlizsán kerül bele. Ha szükséges kicsi vizet öntünk alá, majd fedő alatt pároljuk.  Sózzuk, fűszerezzük. Amikor félig megpuhult, beletesszük a paprikát is.  Közben kóstoljunk meg egy répát, ha már majdnem jó, vegyük le a fedőt, hogy a felesleges víz elpárologjon.  A legvégén bőven megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Ezalatt a sós, forró vízben kifőzzük a tésztát. Ha mindkettő elkészült, összekeverjük, majd tálalás előtt reszelt sajttal megszórjuk. A tányért paradicsom karikákkal díszíthetjük. Ugyanolyan finom rizzsel és barna rizzsel is. Bármilyen otthon található zöldségből elkészíthető.Csak legyünk kreatívak.
Jó étvágyat!

                                            sample image

 

fel 


 

Héjában sült fűszeres burgonya paprikával

Elkészítési idő: 40 perc
Költség négy fő részére (nyáron):
600 Ft .
Hozzávalók:
2 db. piros színű paprika
                      2 db.zöld színű paprik 
                      2 db. sárga színű paprik
                      2 db. világos sárga színű paprika
                      1- másfél kg. burgonya (inkább kisebb)  
                       1 dl . olaj a sütéshez
                      pici só, kakukkfű, fekete bors

A burgonyát jól megmossuk,  enyhén sós vízben héjastul megfőzzük  (lehetőleg tengeri sót használjunk). Forrástól számított 7-10 perc után leszűrjük. Negyedeljük, majd kevés olajon feltesszük sülni egy serpenyőben. Közben a paprikákat szintén negyedeljük, és egy másik serpenyőben pici olajon, kicsi lángon sütni kezdjük, közben gyakran forgatjuk. Amikor a burgonya már majdnem kész, megszórjuk kakukkfűvel. A paprikákat ízlés szerintborsozzuk. Friss jégsaláta illik hozzá. Jó étvágyat!

 

fel 


 

Padlizsános babragu

sample image

Elkészítési idő: 50 perc
Költség négy főrészére: 1100 Ft .
Hozzávalók:
 fél kilogramm fejtett bab
1 db. padlizsán
1 db. nagyobb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csomag petrezselyem
1 paradicsom
2 kiskanál tejföl
rizs vagy burgur ( szárított zöld búza)
pici olaj, só, majoranna, bazsalikom, bors

Sós, babérleveles vízben félig megfőzzük a fejtett babot, majd leszűrjük. A hagymát karikára vágjuk, kevés olajon pirítjuk. Levesszük a tűzről, beletesszük a teáskanálnyi pirospaprikát, a kockára vágott padlizsánt, majd felengedjük annyi vízzel, hogy épphogy ellepje. Hozzákeverjük a félig megfőtt babot, a fokhagymát, fűszerezzük, majd kis gázon, fedő alatt főzzük. Amikor elfőtte a levét, belekeverjük a tejfölt, megszórjuk petrezselyemmel, egyet forr és kész. Rizzsel vagy burgurral tálaljuk. Jó étvágyat.

fel 


 

Sárgarépás szendvicskrém vagy vendégváró falatok.

sample image

Elkészítési idő: 15 perc

Költség négy fő részére: 600 Ft .

Hozzávalók:
4 db.közepes sárgarépa
5-8 dkg. füstölt sajt (pl. Anikó)
fél tubus (kicsi) majonéz, de lehet házilag is készíteni
2 gerezd fokhagyma
néhány szál petrezselyem díszíteni
8 szelet friss vagy pirítós kenyér
pici só, bors

A sárgarépát és a sajtot lereszeljük. Beletesszük a fél tubus majonézt, a zúzott fokhagymát, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. (sóval vigyázzunk, mert a majonéz is sós), majd az egészet jól összekeverjük. Friss és pirítós kenyérrel egyaránt finom. A megkent szendvicseket petrezselyemmel díszítjük. Jó étvágyat!

 fel


 

Juhsajtos tócsni

Elkészítési idő: 30 perc
Költség négy fő részére: 500 Ft.
Hozzávalók:

1 db. tojás
2 db. nagyobb burgonya
25-30 dkg. liszt
ízlés szerint só
1-1,5 dl. olaj a sütéshez
15 dkg. juhsajt
Esetleg tejföl, fokhagyma

Megtisztítjuk a burgonyát, és nyersen a kézi reszelő közepes oldalán lereszeljük. Beleütjük a tojást, majd annyi liszttel (kb. 25-30 dkg.) kikeverjük, hogy hígabb nokedli tésztához hasonló állagú masszát kapjunk. Megsózzuk. Közben megmelegítjük az olajat, amikor már forró, vízbe mártott kanállal egy kanálnyi adagot az olajba teszünk, ott vékony, lángos szerű alakot lapogatunk belőle, majd mindkét oldalát rózsaszínűre sütjük. Papírtörlővel kibélelt tányérra szedjük. Melegen megszórjuk sajttal, esetleg tejfölt is tehetünk rá, de finom egyszerűen csak fokhagymával bedörzsölve is.  Jó étvágyat!
Ötletek: lehet a tésztába nyers káposztát, csillagtököt, vöröshagymát vagy sárgarépát is reszelni. Bátran próbálkozzanak.

fel


 

Káposztás tönkölybúza tészta

Elkészítési idő: 40 perc
Költség négy fő részére: 600 Ft.
Hozzávalók:

1 közepes fej édes káposzta
2 zacskó teljes kiőrlésű kocka tönkölybúza száraz tészta
fél deci olaj
pici só, bors

Felteszünk egy fazék sós vizet forrni, pár csepp olajat csepegtetünk bele (ez megakadályozza, hogy összeragadjon a tészta). Miközben melegszik a víz, lereszeljük a káposztát, majd egy csapott teáskanál sóval megsózzuk, állni hagyjuk. Ha levet eresztett, kinyomkodjuk a káposztát, majd az olajon kis lángon feltesszük dinsztelni. (párolást-sütést jelent). Gyakori kevergetés közben arany barnára pirítjuk. Ha felforrt a víz, beletesszük a tésztát, többször megkeverjük, majd puhára főzzük. (kb. 25 perc) Ha kész, hideg víz alatt leszűrjük. Összekeverjük a megsült káposztával, kicsit még pirítjuk együtt, majd borssal megszórva tálaljuk. Jó étvágyat.

fel


Tojásrizottó

Elkészítési idő: 35-50 perc, attól függően milyen rizst használunk
Költség négy fő részére: 1000 Ft.
Hozzávalók: 4 db. kemény tojás
30 dkg gomba
6 evőkanál fagyasztott zöldborsó
20 dkg. barna vagy fehér rizs
4 dkg. vaj
1 cs. petrezselyem
6 dkg. kemény vagy sajt
1 db. paradicsom
4-5 fejes saláta levél
Só, kevés bors, kevés olaj és ketchup

A rizts kevés vajon átforrósítjuk. Dupla vagy tripla (barna rizs) mennyiségű vízzel felöntjük és fedő alatt gyenge tűzön megpároljuk (megbolondíthatjuk egy kis majoránnával). Kevés olajon, fele apróra vágott petrezselyemmel, megpirítjuk a gombát, felöntjük pici vízzel, beletesszük a borsót, és készre pároljuk. Közben sóval, borssal fűszerezzük.  A kemény tojásokat négyfelé vágjuk. A rizst összekeverjük a tojással, gombával, borsóval. Vízbe mártott csészébe töltjük, majd meleg tányérra borítjuk.  Reszelt sajttal megszórjuk, ízlés szerint tehetünk rá ketchupot is. Salátalevéllel, petrezselyemmel, paradicsommal díszítjük. Jó étvágyat!

fel


Sült brokkoli sajttal

Elkészítési idő: 40 perc
Villanysütő: 250 fok
Gázsütő: 5-6. fokozat
Költség négy fő részére: 1000 Ft.
Hozzávalók: 4 db. kemény tojás
750 g brokkoli
4 kisebb kemény paradicsom
1 teáskanál bors
100 g szeletelt ementáli sajt
1 cs. petrezselyem
édesnemes paprika
egy csipet oregáno

A kemény tojásokat félbevágjuk. Csipetnyi sóval és paprikával fűszerezzük. A brokkolit megtisztítjuk és megmossuk, majd 10 cm-es darabokra vágjuk. 1 liter vizet 1 csapott teáskanál sóval felforralunk, s a forró vízbe téve a brokkolit 15 percig főzzük. Kiemeljük a vízből, lecsöpögtetjük, és tűzálló tálba tesszük, amelynek az alját vékonyan kikenjük olajjal. A paradicsomot megmossuk, félbe vágjuk, és körbe a brokkoli mellé tesszük. Borssal, oregánóval fűszerezzük, és sajtszeleteket helyezünk a paradicsom és brokkoli tetejére. Megszórhatjuk petrezselyemmel is. Addig sütjük, amíg a sajt ráolvad és aranysárga színű lesz. A félbe vágott tojásokat a tálaláskor a brokkoli mellé helyezzük. Burgonyapüré illik hozzá. Jó étvágyat!

fel


Téli zöldségtál

 

Elkészítési idő: 50 percvegetáriánus
Költség négy fő részére: 800 Ft.
Hozzávalók:
1 közepes édeskömény
200g kelbimbó
250g sárgarépa
100g petrezselyemgyökér
200g zeller
400g burgonya
1 vékony póréhagyma
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. olaj
1 kk. örölt köménymag
1 kk. szárított kakukkfű
1 ek. ételízesítő
chilipor,só, bors, néhány szál petrezselyem

A zöldségeket és a hagymafélét megtisztítjuk. Az édesköményt vékony szeletekre, a kelbimbókat félbe, a répaféléket 3-4 cm-es hasábokra, a zellert és a burgonyát 2x2 cm-es kockákra, a pórét karikára, a hagymát finomra vágjuk. Az olajon megforrósítjuk, a hagymát, a pórét és az áttört fokhagymát 1-2 percig megfonnyasztjuk rajta. Hozzáadjuk a zöldségeket, meghintjük a köménymaggal, a kakukkfűvel, az ételízesítővel, ízlés szerint chiliporral, aláöntünk 1 dl vizet, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk. (30-35 perc) Ha túl sok levet eresztene, fedő nélkül elfőzzük.
A petrezselymet leöblítjük, leveleit finomra vágjuk. Az ételt utána sózzuk, (óvatosan, mert már tettünk bele ételízesítőt) borsozzuk, meghintjük a petrezselyemmel, és egytálként kínálhatjuk. A zöldségek összetételét idény szerint változtathatjuk, de a burgonyát ne hagyjuk el.
Jó étvágyat!

fel


Rakott brokkoli

rakottbrokkoli-1    rakottbrokkoli-2

(Nagyításhoz kattints a képre)

Elkészítési idő: 40 perc
Gázsütő: 200 fok
Költség négy fő részére: 1000 Ft.
Hozzávalók: 4 db. kemény tojás
500 g brokkoli
1 kg burgonya
2 db sárgarépa
200 g gomba
1 cs. petrezselyem
2 doboz tejföl
1 fej saláta
kicsi olaj, a salátához olíva
fél citrom leve
bors,

oregáno,
majoranna

A keményre főzött tojásokat felkarikázzuk. A brokkolit megtisztítjuk és megmossuk, rózsáira szedjük. 1 liter vizet 1 csapott teáskanál sóval felforralunk, s a forró vízbe téve a brokkolit 10 percig főzzük. Kiemeljük a vízből, lecsöpögtetjük. A burgonyát héjában megfőzzük. A sárgarépát karikára vágjuk, pici sós vízben megpároljuk, majd amikor félig megpuhult hozzátesszük a felszeletelt gombát, megborsozzuk, megszórjuk petrezselyem felével, és készre pároljuk. A maradék vizet leöntjük róla. A tepsi alját vékonyan kikenjük olajjal. A megpucolt főtt kruplit felkarikázzuk, a felét a tepsi aljára helyezzük sorban. A burgonyára tesszük a brokkolit, a sárgarépát és a gombát, majd a karikára vágott tojást. Pici só és oregánó. Az egészet beborítjuk a maradék burgonya szeletekkel. A tejfölt a burgonya tetejére kenjük kanállal.  Ínyencek a tejfölre szórhatnak pici szerecsendiót, de csak keveset, mert erőteljes az íze. Szórjunk rá petrezselymet másik felét is.Addig sütjük, míg aranysárga színű lesz. Friss fejessaláta illik hozzá, pici sóval, olíva olajjal és citrommal ízesítve. Jó étvágyat!

fel


 

Sajtrecept Nagy Évitől

Kb 3.5 - 4 liter nyers tejet fölforralunk (fontos, hogy forrásban legyen), majd levesszük a tűzről és kb 3 evőkanálnyi ecetet keverünk hozzá óvatosan. Ez változó lehet. Fokozatosan kell adagolni hozzá kevergetés közben, addig, amíg ki nem csapódik a tejfehérje és nagy csomók nem keletkeznek. A folyadék pedig szinte átlátszó sárgászölddé nem válik. Nekem kb 2-3 evőkanálnyi után már ilyen szokott lenni. Ezután (még forrón) ritkás szöveten (legegyszerűbb tiszta textilpelenka) leszűrjük kicsit kinyomkodjuk és hagyjuk még csöpögni és kihűlni. Ha kihűlt már fogyasztható is a sajt (kb 30 dkg), ami persze teljesen natúr és sütés/főzésálló. Ismétlem, nem trappista, de ezerféleképpen ízesíthető és elkészíthető. Az én kedvencen a fűszeres olívaolajban pácolt.

Nagy Éva
MTT Keleti Alosztály

fel

 


 

Zöldséges rizs pikáns mártással

Elkészítési idő: 40 perc
Költség négy fő részére: 1000Ft.
Hozzávalók:
4 db. közepes sárgarépa
2 db. közepes fehérrépa
1 db. édeskömény (kihagyható)
rizs
1 doboz tejföl
1 doboz natúr joghúrt
1 cs. petrezselyem
1 erőleves vagy húsleveskocka
maroknyi snidling
3 evőkanál zabliszt (a mennyiség attól is függ, mennyire sűrű mártást
szeretünk)
2 csipetnyi fehér bors (mártásba is, és a zöldségbe is)
csipetnyi cukor

1 dl. száraz fehér bor (kihagyható, helyette lehet negyed citrom leve)
5 dkg. vaj
2 babérlevél
csipetnyi szerecsendió


A sárga és fehérrépát vékony csíkokra szeleteljük. Az édesköményt karikára vágjuk. A vaj felét felolvasztjuk, és a zöldségeket átforgatjuk benne. Fél dl vizet öntünk rá. Fűszerezzük fehér borssal, beletesszük a babérlevelet, ízlés szerint szerecsendiót, sózzuk, kis gázon, fedő alatt majdnem készre pároljuk. Ekkor levesszük a fedőt, és aranysárgára pirítjuk.
A rizst szokásos módon megfőzzük. Finomabb lesz, ha egy fej vöröshagymát teszünk a vízbe. Amikor kész összekeverjük az apróra vágott petrezselyemmel.
Szósz: A snidlinget apróra vágjuk, és a maradék vajon megdinszteljük. A leveskockát 3 dl vízben felforraljuk. Fél doboz tejfölt és natúrjoghurtot összekeverjük a 3 evőkanál zabliszttel, majd az egészet csomómentesen belekeverjük a levesalapba. Hozzáadjuk a snidlinget, ízesítjük sóval, fehérborssal, majd lassú tűzön, folyamatos keveréssel elkezdjük a mártást sűríteni. Ha már elérte a megfelelő sűrűséget, hozzáadjuk a bort és a cukrot.
Tálaláskor a mártást a zöldségre és a rizsre öntjük. 
Ha fokozni szeretnénk az ízhatást, zellert is csíkozhatunk a zöldségek közé.
Pikáns, különleges étel.
Jó étvágyat!

                         Kiss Csilla és Kovács Zoltán(mártás)

fel

 


 

Spenótos rakott krumpli

Elkészítési idő: 2 óra

Költség négy fő részére: 1000Ft.
Hozzávalók:
1 kg krumpli
1 kg spenót
1 nagy fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
2+2 ek. vaj / margarin
100 g edami / gouda sajt
40 g finomliszt
3,5 dl tej
1 ek. ételízesítő
só, bors, szerecsendió
2 tojássárgája
1 dl tejszín / tej
30 g reszelt parmezán sajt
40 g mandulapálcika / fenyőmag

A krumplit megmossuk, héjában, enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, meghámozzuk, és hűlni hagyjuk.
A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, a vizet egy konyharuhával felitatjuk róla. A hagymaféléket meghámozzuk, a vöröshagymát apróra vágjuk, és egy ek.-it félreteszünk belőle. 2 ek. vajat, vagy margarint felforrósítjuk, üvegesre pároljuk benne a maradék hagymát és az áttört fokhagymát. Több részletben beleforgatjuk benne a spenótot, kissé megsózzuk, fedő alatt megfonnyasztjuk, majd fedő nélkül elfőzzük a levét.
A sajtot lereszeljük. A mártáshoz a maradék 2 ek. vajban megfonnyasztjuk a félretett hagymát, meghintjük liszttel, 1-2 percig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és csomómentesre keverjük a tejjel, 3.5 dl vízzel, valamint az ételízesítővel. Mérsékelt tűzön 3-4 percig sűrítjük, aztán beleolvasztjuk a sajt felét, sózzuk, borsozzuk, majd frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk. Eldolgozzuk a tejszínben / tejben a tojássárgákat, gyors mozdulattal a tűzről levett mártáshoz keverjük.
Egy közepes méretű, mélyebb sütőedény aljába 1-2 ek mártást simítunk. A krumplit vékonyan felkarikázzuk, egyharmadát a sütőedénybe terítjük, meghintjük sóval. Tetejére tesszük a spenót felét, aztán mártás, krumpli, só, spenót, stb. következik úgy, hogy az utolsó réteg krumpli és mártás legyen.
Megszórjuk a maradék reszelt sajttal, a parmezán sajttal, végül a mandulával vagy fenyőmaggal, és 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.(kb. 45-50 perc) Tálalás előtt 5-8 percig hűlni hagyjuk, és a sütőedényben tálaljuk.
Készíthetjük mélyhűtött, felengedett és alaposan kinyomkodott spenótból is, amelyet foltokban helyezünk a krumplira, ekkor csak sütni kell, de a sütési idő 20-25 perccel hosszabb, és persze friss spenótból finomabb.

Jó étvágyat!

fel


 

Polentafalatkák

Polenta

Elkészítési idő: 20+20 perc
Költség négy fő részére: 1000 Ft.
Hozzávalók:
200 g kukoricadara
2+1 ek. vaj/margarin
80 g reszelt füstöltsajt
2 tojássárgája
250 g mozzarella
4 közepes paradicsom
20 bazsalikomlevél
6 dl víz, só, bors

 

A polentához felforraljuk a vizet, beleszórunk egy csapott evőkanál sót, majd a kukoricadarát, és mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve krémsűrűségűre főzzük. (10-12 perc)Utánasózzuk, borsozzuk, majd belekeverünk 2 ek. vajat/margarint, a reszelt sajtot, és fedő alatt 8-10 percig pihentetjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, hagyjuk kihűlni.
Vékonyan megkenünk vajjal/margarinnal egy 40 cm hosszú alufóliát, 20 cm hosszan, rúdszerűen középre halmozzuk a polentát, feltekerjük, kerekre igazítjuk, a végeket szaloncukorszerűen megtekerjük-lezárjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd három órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól megdermedjen.
A mozzarella gombócokat lecsepegtetjük. A paradicsomokat megmossuk, és a mozzarellával együtt felkarikázzuk. A bazsalikomot leöblítjük, szárazra lapogatjuk. Kikenünk vajjal/margarinnal 1 nagyobb vagy 2 közepes sütőtálat.
Lehántjuk a polentarúdról az alufóliát, 2 cm vastagon felszeleteljük, és a sütőtálba rakosgatjuk. Meghintjük sóval és borssal, mindegyikre egy paradicsomkarikát, 1 bazsalikomlevelet, és 1 szelet mozzarellát fektetünk. Felhevített sütőben (250 fok) csak addig sütjük, amíg a sajt a tetejükre olvad. Előételként, italkorcsolyaként  kínálhatjuk.
Jó étvágyat!                     

fel


Karácsonyi menü

Előétel: Sült kecskesajt-saláta

Hozzávalók (4 személyre)   

  • 4 kisméretű kecskesajt
  • 1 gerezd préselt fokhagyma
  • 1 felaprított kakukkfű ágacska
  •  1 félbevágott és vékonyan szeletelt citrom
  • tört bors
  • 80 ml extra szűz olívaolaj
  • 300 g vegyes salátalevél

A sajtot tedd a tányérra. A fokhagymát keverd össze a kakukkfűvel, s citrommal, a borssal, valamint az olajjal, majd ezt kanalazd a sajtra. Fedd le, és 4-6 óra hosszára tedd a hűtőbe pácolódni. Melegítsd elő a grillsütőt. A sajt mindkét oldalát 3-4 percig süsd. A citromot si grillezd meg egy kicsit, amíg megpuhul. A salátalevelet oszd szét a tányérokon. Mindegyikre tégy egy sajtot, (egy kevés citrommal) és csöpögtess egy kevés páclevet a sajtra

 

Leves: Finom krémleves zöldségszirmokkal

Hozzávalók: -    

  • 1 kg vegyes zöldség (sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cukkini, stb)
  • 2 evőkanál olaj
  • őrölt fehérbors
  • kakukkfű
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál rizsliszt
  • a zöldségszirmok sütéséhez olaj

 

A megtisztított zöldség felét vágd apróra, és az olajon fonnyaszd meg. Öntsd fel 8 dl vízzel, sózd, borsozd, szórd meg kakukkfűvel, és fedő alatt főzd puhára. Eközben a többi zöldséget uborkagyalun gyaluld le, és bő, forró olajban süsd ropogósra. Az olajból kiemelt zöldségszirmokat szalvétán csepegtesd le. Ha a zöldségek megpuhultak a levesben, a tejszínnel elkevert rizsliszttel sűrítsd be, forrald át. Merülőmixerrel pépesítsd és azon melegében tálald a ropogós zöldségszirmokkal.

 

Főétel:Rántott kelkáposztatekercs

Hozzávalók:

  • 8 nagyobb kelkáposztalevél
  • 30 dkg gomba
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • petrezselyem
  • 6 db tojás
  • bors, pirospaprika
  • teljes kiőrlésű rozsliszt
  • prézli

 

A kelkáposzta leveleket kevés sós vízben puhára főzzük, majd egy konyharuhán lecsepegtetjük. A hagymát és a petrezselymet apróra vágjuk, a gombát közepes darabokra szeleteljük, 5 db tojást felverünk. A hagymát olajon megdiszteljük, beletesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk. Mikor majdnem kész, beletesszük a petrezselymet és a tojást, és lágy tojásrántottát készítünk. A rántottát elosztjuk a nyolc kelkáposztalevélen, feltekerjük rolád szerűen, a végét behajtjuk, és fogpiszkálóval összetűzzük. A liszttel, a maradék egy tojással és a prézlivel bepanírozzuk, forró olajban kisütjük, melegen tálaljuk. Esetleg joghurttal elkészített majonézt tálalunk mellé, de illik hozzá bármilyen köret is. Önmagában is finom.

Desszert: Finn almatorta

Hozzávalók: a tésztához:

  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  •  2 tojás
  •  5 dkg darált mandula
  • 20 dkg liszt
  • 1 kk. őrölt fahéj

A töltelékhez:

  • 60 dkg alma
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor     

 

A vajat a cukorral jól kikeverjük, majd a tojásokat egyenként beleütjük. A darált mandulát és a lisztet beleszórjuk, fahéjjal fűszerezzük, és alaposan összedolgozzuk. A masszát vizes kézzel a sütőpapírral bélelt kis tepsibe nyomkodjuk úgy, hogy jó újnyi magas pereme is legyen. A megtisztított almát meghámozzuk, félbevágjuk, magházát kimetsszük, majd húsát felszeleteljük, és sűrűn a tésztára rakosgatjuk. A tojásokat kissé felverjük, a tejet hozzáadjuk, az almára öntjük. Vaníliás cukorral meghintjük, és előmelegített sütőben, 225 fokon kb. 25 percig sütjük. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, csak akkor szeleteljük fel.

 

ÁLDOTT ÉS BÉKÉS KARÁCSONYT KÍVÁNUNK!

 

fel


 

Szilveszteri menü

 

Előétel: Zöldségsaláta

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 2 db alma
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db csemegeuborka
  • 1 pohár natúr joghúr
  • 2 dl majonéz
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 citrom leve
  • só, bors  

A burgonyát héjában megfőzzük. A sárgarépát karikára vágjuk, és kevés vajon, pici vizet hozzáöntve fedő alatt megpároljuk, közben sózzuk. Felcsíkozzuk az uborkát, az almát, és összekeverjük a joghurttal, majonézzel, citromlével és a borral. A burgonyát forrón belekarikázzuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy éjszakát hidegen érleljük.

 

Leves: Borleves

Hozzávalók:    

  • 1/2 liter száraz fehérbor
  • 1/2 liter víz
  • 1 mokkáskanál szegfűszeg
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 2 vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 5 tojás
  • 1 citrom héja
  • 1 evőkanál liszt

A vizet 1 dl borral és a fűszerekkel felforraljuk. Ezalatt a tojás sárgákat kikeverjük cukorral és a liszttel. Hozzáadjuk a maradék bort. Ha felforrt, a fűszeres levet leszűrjük és az egészet lassú tűzön kb. 10 percig- hogy a liszttől besűrűsödjön- kevergetve forraljuk. Fokozhatjuk azzal, hogy a tojás fehérjét habbá verjük és kanállal, óvatosan a levesbe szedjük.

 

Főétel:Zöldséges lencsefőzelék

Hozzávalók:     

  • 25 dkg lencse
  • 2 babérlevél
  • 2 kk. napraforgó olaj
  • 1 fej apróra vágott hagyma
  • 15 dkg vékonyra vágott sárgarépa
  • 3 kockára vágott zellerszár
  • 2 kk. pirospaprika
  • 1 kk. finomra vágott friss zsálya (lehet szárított is, a friss erőteljesebb ízű)
  • 1 ek. paradicsompüré
  • borsika

A lencsét megmossuk és a babérlevéllel fedő alatt 25 percig főzzük. Leszűrjük, kivesszük belőle a babérlevelet, a főzőlevet félretesszük. A hagymát, a sárgarépát, zellert 5 percig pároljuk olajban. Beletesszük a lencsét, a fűszereket és a főzőlevet, majd lefedve 15-20 percig főzzük. Sűríthetjük a főzőlevet összeturmixolt zöldségekkel.

Desszert: Joghurtos, banános babapiskóta

Hozzávalók:

  •  2 csomag babapiskóta
  •  2-3 db banán
  •  3 pohár natúr joghúrt
  •  ízlés szerint méz vagy cukor

Vegyünk elő egy mélyebb üvegtálat. Az aljára fektessünk szorosan babapiskótát, majd egy réteg felkarikázott banánt, aztán megint babapiskótát, banánt, ameddig el nem fogy. A joghurtot keverjük ki a mézzel vagy cukorral és öntsük rá a gyümölcsös babapiskótára. Két órát pihentessük, ha hidegen szeretjük, betehetjük a hűtőbe is. Tetejét díszíthetjük reszelt csokival, dióval vagy tejszínhabbal.

 

fel


 

 

 

"Bár élhetnétek a föld illatából,
vagy mint
a légi növényt,
a napfény
tartana fenn.
De mivel ölnötök kell, hogy ehessetek és az újszülöttet meg kell rabolnotok
anyja tejétől, hogy szomjatokat elolthassátok, tegyétek ezt
az imádat tettévé,
és legyen az asztalotok oltár, amelyen feláldoztatnak az erdő és mező
ártatlanjai
azért, ami
még tisztább és még ártatlanabb
az emberben.

Ha állatot öltök, így szóljatok hozzá szívetekben:
"Ugyanaz a hatalom, amellyel most megöllek, engem is megöl és
engem is elfogyaszt.
Mert a törvény, amely a kezemre adott, engem is
egy hatalmasabb
kézre ád.
A te véred és az enyém nem más, mint a nedű, amely táplálja a
mennyek fáját."

És ha almát morzsoltok fogaitok között, eképpen szóljatok hozzá
szívetekben:
"Magvaid éljenek tovább testemben,
és holnapi rügyeid virágozzanak szívemben,
és illatod legyen a leheletem,
és együtt örvendezzünk minden évszakban."

(Khalil Gibran:
A Próféta)

 

 

  

 

Teozófiai TársulatAz embléma szimbólumainak leírása.