<<vissza
Kiss
Csilla Receptjei
Tohai Évi "Jurta túrás" cukkíni receptje:
Zöldséges tönkölybúza tészta
Héjában sült fűszeres burgonya paprikával
Padlizsános babragu
Sárgarépás szendvicskrém vagy
vendégváró falatok.
Juhsajtos tócsni
Káposztás tönkölybúza tészta
Tojásrizottó
Sült brokkoli sajttal
Téli zöldségtál
Rakott brokkoli
Sajtrecept Nagy Évitől
Zöldséges
rizs pikáns mártással
Spenótos rakott krumpli
Polentafalatkák
Tohai
Évi "Jurta túrás" cukkíni receptje:
Először is, végy hét éhes, városi embert + egy szintén éhes, városi
kutyát.
Aztán kérj meg szépen 2 kedves fiatalembert, hogy varázsoljon a
főzéshez megfelelő tüzet az esőzések utáni, csupa pára erdő közepén.
Segítségképpen megkönnyíthetjük dolgukat azzal, ha megtaláljuk az
otthon gondosan bekészített négy csomag gyufa valamelyikét.
Ezután végy egy nagy szatyor, kis méretű cukkinit. A vállalkozó
szellemű egyénekkel szépen darabolt fel őket kb. 3mm vékonyságúra, +/-
2-3mm.
Eközben ha szerencsés vagy, az egyik fiú elvállalja a hagymák
megpucolását és felszeletelését. A mennyiséget nyugodtan rá lehet
bízni, a lényeg, hogy "kevés" semmiképp se legyen.
Ezután tégy a bogrács aljára olajat és szórd bele a hagymát. Mialatt a
hagyma elkezd szépen üvegesedni, majd pirulni, elő lehet venni a
füstölt-főtt császár szalonnát, amit kockákra kell vágni (lehet rombusz
és egyéb alakzatú is)..:o)
Amikor az első gyanúsan sötét csíkok megjelennek a bogrács belső
oldalán, rakd a hagymhoz a cukkinit. Nem baj, ha úgy tűnik, ezzel lesz
tele a bogrács és más már nem fér bele, nyugodtan mehet az egész, már
tapasztalatból tudom állítani: össze fog esni.
Érdemes gyakorta megkavarni az egészet, bár elég sok levet enged a
cukkini, ez mégsem elegendő ahhoz, hogy gondatlanság esetén
odakozmáljon.
Eközben valaki, akinek vannak némi gondolatai a vámpírokkal
kapcsolatban, megpucolhat két fej fokhagymát és miután felaprította
őket, ez is mehet nyugodtan a bográcsba.
Ekkor már nem árt, ha valakinek eszébe jut, hogy sót is kell tenni az
egészhez. Ezt nyugodtan állíthatom, megint csak férfiúi feladat, bízzuk
rájuk nyugodtan ezt a részt.
A főzés ezen szakaszában kicsit felsűrűsödnek az események, úgyhogy
feltétlen intézzük úgy, hogy minél többen be tudjanak kapcsolódni a
tevékenységbe.
Kb. ekkorra fejti ki a hő és a só azt a hatást, aminek következtében
ételünk a kezdeti "teli bogrács" állapotból átmegy "félig teli bogrács"
állapotba, amikor is elkezdhetünk azon gondolkodni, hogy vajon elég
lesz-e mindenkinek.
Ekkortájt nyer végleges döntést az az elképzelés, hogy: "Igen, a kölest
feltétlen rakjuk bele", hogy biztos-ami biztos, ételünk laktató is
legyen ennyi embernek, valamint a sót sem baj ha felszívja valami, hogy
elérjük a végleges, tökéletes íz-harmóniát.
Mivel eredetileg, bérházas-gáztűzhelyes variációban a recept tartalmaz
joghurtot és tojást is, de a nagy meleg és egyéb körülmények
óvatosságra intettek minket, ezek helyettesítésére és az állag,
valamint a krémesebb ízhatás kedvéért gondolkodjunk valamilyen sajt
hozzáadásában. Szinte bármilyen sajt megteszi. Jelen esetben kétféle
sajtot szükséges előkészíteni. Egyrészt egy jól szeletelhető
kecskesajtot, ami gondos felszeletelés után a lehető legalkalmasabb
arra, hogy a türelmetlenség és éhség első tüneteit mutató kedves
segítőink figyelmét és gyomrát átmenetileg lekössük az étel végleges
elkészültéig.
A másik típusú sajt lehet bármilyen (kocka, háromszög, tömlős, stb), a
lényeg, hogy sok és "kicsomagolós" legyen, ez újfent lehetőséget teremt
a közösségi főzés egy újabb szintjének megtapasztalásához. Amikortól
ezek is belekerülnek a bográcsba, fokozott kevergetős-figyelmet igényel
ételünk, ehhez feltétlen kérjünk segítséget.
Ennek a folyamatnak a végére éri el ételünk azt a kritikus állapotot,
amikor elkezdhetjük kedves barátaink szemében felfedezni a kételkedés
aprócska szikráit.
Na pont ekkor, (nem hamarabb!), elkezdhetjük őket bátorítani azzal,
hogy végszükség esetén ott van még a felkockázott szalonna, maradt még
hagyma, hoztunk tojást, paprikát, paradicsomot és másnap úgyis már
hétfő van, nyitva lesz a bolt a faluban...
Ha sikerül túllendülnünk ezen a holtponton, hozzáláthatunk teríteni,
majd békés mosollyal arcunkon nyugtázhatjuk, hogy a bátortalan kezdeti
egy szedőkanálnyit szedő barátaink újra a bográcshoz járulnak újabb
adagot szedni maguknak.
Akiknek most hirtelen eszükbe jutott a recept elején emlegetett kutyus
sorsa, nyugodtan állíthatom, hogy ő a legmegbízhatóbb mércéje ételünk
sikerességének. Ő az, aki a legapróbb bizalmatlanság jelét sem mutatva
mind a tíz ujjamat megnyalta minden újabb adag elfogyasztása után..:o)
Zöldséges tönkölybúza tészta
Elkészítési
idő: 35 perc
Költség négy fő részére (nyáron):
1000 ft.
Hozzávalók: 2 db. közepes
sárgarépa
2 db. közepes fehérrépa
1 db. padlizsán
1 db. cukkíni
1 db. pritamin paprika
1 cs. petrezselyem
10 dkg. kemény vagy félzsíros sajt
másfél-kettő csomag teljes kiőrlésű
tönkölybúzatészta (más tésztából is készíthető)
pici olaj, só, majoranna, rozmaring, bazsalikom (de ízlés szerint
bármilyen fűszer)
Feltesszük
a vizet forrni a tészta kifőzéséhez. Közben előkészítjük a zöldségeket.
A répákat karikára szeleteljük. A padlizsánt és a cukkínit csíkosra
hámozzuk, majd tetszés szerinti kockára, a paprikát csíkokra vágjuk.
Felteszünk pici olajat a tűzre melegedni (olívaolajjal finomabb), majd
először a kétféle répa, majd pár perccel később a cukkíni és a
padlizsán kerül bele. Ha szükséges kicsi vizet öntünk alá, majd fedő
alatt pároljuk. Sózzuk, fűszerezzük. Amikor félig megpuhult,
beletesszük a paprikát is. Közben kóstoljunk meg egy répát,
ha már majdnem jó, vegyük le a fedőt, hogy a felesleges víz
elpárologjon. A legvégén bőven megszórjuk apróra vágott
petrezselyemmel. Ezalatt a sós, forró vízben kifőzzük a tésztát. Ha
mindkettő elkészült, összekeverjük, majd tálalás előtt reszelt sajttal
megszórjuk. A tányért paradicsom karikákkal díszíthetjük. Ugyanolyan
finom rizzsel és barna rizzsel is. Bármilyen otthon található
zöldségből elkészíthető.Csak legyünk kreatívak.
Jó étvágyat!
fel
Héjában sült fűszeres burgonya
paprikával
Elkészítési idő: 40 perc
Költség négy fő részére (nyáron): 600 Ft
.
Hozzávalók: 2 db. piros színű paprika
2
db.zöld színű paprik
2
db. sárga színű paprik
2
db. világos sárga színű paprika
1-
másfél kg. burgonya (inkább kisebb)
1 dl . olaj a sütéshez
pici
só, kakukkfű, fekete bors
A
burgonyát jól megmossuk, enyhén sós vízben héjastul megfőzzük
(lehetőleg tengeri sót használjunk). Forrástól számított 7-10
perc után leszűrjük. Negyedeljük, majd kevés olajon feltesszük sülni
egy serpenyőben. Közben a paprikákat szintén negyedeljük, és egy másik
serpenyőben pici olajon, kicsi lángon sütni kezdjük, közben gyakran
forgatjuk. Amikor a burgonya már majdnem kész, megszórjuk kakukkfűvel.
A paprikákat ízlés szerintborsozzuk. Friss jégsaláta illik hozzá. Jó
étvágyat!
fel
Padlizsános babragu
Elkészítési idő: 50 perc
Költség négy főrészére:
1100 Ft .
Hozzávalók:
fél kilogramm fejtett bab
1 db. padlizsán
1 db. nagyobb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csomag petrezselyem
1 paradicsom
2 kiskanál tejföl
rizs vagy burgur ( szárított zöld búza)
pici olaj, só, majoranna, bazsalikom, bors
Sós,
babérleveles vízben félig megfőzzük a fejtett babot, majd leszűrjük. A
hagymát karikára vágjuk, kevés olajon pirítjuk. Levesszük a tűzről,
beletesszük a teáskanálnyi pirospaprikát, a kockára vágott padlizsánt,
majd felengedjük annyi vízzel, hogy épphogy ellepje. Hozzákeverjük a
félig megfőtt babot, a fokhagymát, fűszerezzük, majd kis gázon, fedő
alatt főzzük. Amikor elfőtte a levét, belekeverjük a tejfölt,
megszórjuk petrezselyemmel, egyet forr és kész. Rizzsel vagy burgurral
tálaljuk. Jó étvágyat.
fel
Sárgarépás szendvicskrém vagy vendégváró
falatok.
Elkészítési idő: 15 perc
Költség négy fő részére: 600 Ft
.
Hozzávalók:
4 db.közepes sárgarépa
5-8 dkg. füstölt sajt (pl. Anikó)
fél tubus (kicsi) majonéz, de lehet házilag is készíteni
2 gerezd fokhagyma
néhány szál petrezselyem díszíteni
8 szelet friss vagy pirítós kenyér
pici só, bors
A
sárgarépát és a sajtot lereszeljük. Beletesszük a fél tubus majonézt, a
zúzott fokhagymát, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. (sóval
vigyázzunk, mert a majonéz is sós), majd az egészet jól összekeverjük.
Friss és pirítós kenyérrel egyaránt finom. A megkent szendvicseket
petrezselyemmel díszítjük. Jó étvágyat!
fel
Juhsajtos
tócsni
Elkészítési
idő: 30 perc
Költség négy fő részére: 500
Ft.
Hozzávalók:
1 db.
tojás
2 db. nagyobb burgonya
25-30 dkg. liszt
ízlés szerint só
1-1,5 dl. olaj a sütéshez
15 dkg. juhsajt
Esetleg tejföl, fokhagyma
Megtisztítjuk
a burgonyát, és nyersen a kézi reszelő közepes oldalán lereszeljük.
Beleütjük a tojást, majd annyi liszttel (kb. 25-30 dkg.) kikeverjük,
hogy hígabb nokedli tésztához hasonló állagú masszát kapjunk.
Megsózzuk. Közben megmelegítjük az olajat, amikor már forró, vízbe
mártott kanállal egy kanálnyi adagot az olajba teszünk, ott vékony,
lángos szerű alakot lapogatunk belőle, majd mindkét oldalát
rózsaszínűre sütjük. Papírtörlővel kibélelt tányérra szedjük. Melegen
megszórjuk sajttal, esetleg tejfölt is tehetünk rá, de finom egyszerűen
csak fokhagymával bedörzsölve is. Jó étvágyat!
Ötletek: lehet a tésztába nyers káposztát, csillagtököt, vöröshagymát
vagy sárgarépát is reszelni. Bátran próbálkozzanak.
fel
Káposztás tönkölybúza tészta
Elkészítési
idő: 40 perc
Költség négy fő részére:
600 Ft.
Hozzávalók:
1
közepes fej édes káposzta
2 zacskó teljes kiőrlésű kocka tönkölybúza száraz tészta
fél deci olaj
pici só, bors
Felteszünk
egy fazék sós vizet forrni, pár csepp olajat csepegtetünk bele (ez
megakadályozza, hogy összeragadjon a tészta). Miközben melegszik a víz,
lereszeljük a káposztát, majd egy csapott teáskanál sóval megsózzuk,
állni hagyjuk. Ha levet eresztett, kinyomkodjuk a káposztát, majd az
olajon kis lángon feltesszük dinsztelni. (párolást-sütést jelent).
Gyakori kevergetés közben arany barnára pirítjuk. Ha felforrt a víz,
beletesszük a tésztát, többször megkeverjük, majd puhára főzzük. (kb.
25 perc) Ha kész, hideg víz alatt leszűrjük. Összekeverjük a megsült
káposztával, kicsit még pirítjuk együtt, majd borssal megszórva
tálaljuk. Jó étvágyat.
fel
Tojásrizottó
Elkészítési
idő: 35-50 perc, attól függően milyen rizst használunk
Költség négy fő részére: 1000
Ft.
Hozzávalók: 4 db.
kemény tojás
30 dkg gomba
6 evőkanál fagyasztott zöldborsó
20 dkg. barna vagy fehér rizs
4 dkg. vaj
1 cs. petrezselyem
6 dkg. kemény vagy sajt
1 db. paradicsom
4-5 fejes saláta levél
Só, kevés bors, kevés olaj és ketchup
A rizts kevés
vajon átforrósítjuk. Dupla vagy tripla (barna rizs) mennyiségű vízzel
felöntjük és fedő alatt gyenge tűzön megpároljuk (megbolondíthatjuk egy
kis majoránnával). Kevés olajon, fele apróra vágott petrezselyemmel,
megpirítjuk a gombát, felöntjük pici vízzel, beletesszük a borsót, és
készre pároljuk. Közben sóval, borssal fűszerezzük. A kemény
tojásokat négyfelé vágjuk. A rizst összekeverjük a tojással, gombával,
borsóval. Vízbe mártott csészébe töltjük, majd meleg tányérra
borítjuk. Reszelt sajttal megszórjuk, ízlés szerint tehetünk
rá ketchupot is. Salátalevéllel, petrezselyemmel, paradicsommal
díszítjük. Jó étvágyat!
fel
Sült
brokkoli sajttal
Elkészítési
idő: 40 perc
Villanysütő: 250 fok
Gázsütő: 5-6. fokozat
Költség négy fő részére: 1000
Ft.
Hozzávalók: 4 db.
kemény tojás
750 g brokkoli
4 kisebb kemény paradicsom
1 teáskanál bors
100 g szeletelt ementáli sajt
1 cs. petrezselyem
édesnemes paprika
egy csipet oregáno
só
A kemény
tojásokat félbevágjuk. Csipetnyi sóval és paprikával fűszerezzük. A
brokkolit megtisztítjuk és megmossuk, majd 10 cm-es darabokra vágjuk. 1
liter vizet 1 csapott teáskanál sóval felforralunk, s a forró vízbe
téve a brokkolit 15 percig főzzük. Kiemeljük a vízből, lecsöpögtetjük,
és tűzálló tálba tesszük, amelynek az alját vékonyan kikenjük olajjal.
A paradicsomot megmossuk, félbe vágjuk, és körbe a brokkoli mellé
tesszük. Borssal, oregánóval fűszerezzük, és sajtszeleteket helyezünk a
paradicsom és brokkoli tetejére. Megszórhatjuk petrezselyemmel is.
Addig sütjük, amíg a sajt ráolvad és aranysárga színű lesz. A félbe
vágott tojásokat a tálaláskor a brokkoli mellé helyezzük. Burgonyapüré
illik hozzá. Jó étvágyat!
fel
Téli zöldségtál
Elkészítési idő:
50 perc
Költség négy fő részére: 800
Ft.
Hozzávalók:
1 közepes édeskömény
200g kelbimbó
250g sárgarépa
100g petrezselyemgyökér
200g zeller
400g burgonya
1 vékony póréhagyma
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. olaj
1 kk. örölt köménymag
1 kk. szárított kakukkfű
1 ek. ételízesítő
chilipor,só, bors, néhány szál petrezselyem
A zöldségeket és a hagymafélét
megtisztítjuk. Az édesköményt vékony szeletekre, a kelbimbókat félbe, a
répaféléket 3-4 cm-es hasábokra, a zellert és a burgonyát 2x2 cm-es
kockákra, a pórét karikára, a hagymát finomra vágjuk. Az olajon
megforrósítjuk, a hagymát, a pórét és az áttört fokhagymát 1-2 percig
megfonnyasztjuk rajta. Hozzáadjuk a zöldségeket, meghintjük a
köménymaggal, a kakukkfűvel, az ételízesítővel, ízlés szerint
chiliporral, aláöntünk 1 dl vizet, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön
puhára pároljuk. (30-35 perc) Ha túl sok levet eresztene, fedő nélkül
elfőzzük.
A petrezselymet leöblítjük, leveleit finomra vágjuk. Az ételt utána
sózzuk, (óvatosan, mert már tettünk bele ételízesítőt) borsozzuk,
meghintjük a petrezselyemmel, és egytálként kínálhatjuk. A zöldségek
összetételét idény szerint változtathatjuk, de a burgonyát ne hagyjuk
el.
Jó étvágyat!
fel
Rakott
brokkoli
(Nagyításhoz
kattints a képre)
Elkészítési idő:
40 perc
Gázsütő: 200 fok
Költség négy fő részére: 1000
Ft.
Hozzávalók: 4 db.
kemény tojás
500 g brokkoli
1 kg burgonya
2 db sárgarépa
200 g gomba
1 cs. petrezselyem
2 doboz tejföl
1 fej saláta
kicsi olaj, a salátához olíva
fél citrom leve
bors,
só
oregáno,
majoranna
A keményre főzött tojásokat felkarikázzuk. A
brokkolit megtisztítjuk és megmossuk, rózsáira szedjük. 1 liter vizet 1
csapott teáskanál sóval felforralunk, s a forró vízbe téve a brokkolit
10 percig főzzük. Kiemeljük a vízből, lecsöpögtetjük. A burgonyát
héjában megfőzzük. A sárgarépát karikára vágjuk, pici sós vízben
megpároljuk, majd amikor félig megpuhult hozzátesszük a felszeletelt
gombát, megborsozzuk, megszórjuk petrezselyem felével, és készre
pároljuk. A maradék vizet leöntjük róla. A tepsi alját vékonyan
kikenjük olajjal. A megpucolt főtt kruplit felkarikázzuk, a felét a
tepsi aljára helyezzük sorban. A burgonyára tesszük a brokkolit, a
sárgarépát és a gombát, majd a karikára vágott tojást. Pici só és
oregánó. Az egészet beborítjuk a maradék burgonya szeletekkel. A
tejfölt a burgonya tetejére kenjük kanállal. Ínyencek a
tejfölre szórhatnak pici szerecsendiót, de csak keveset, mert erőteljes
az íze. Szórjunk rá petrezselymet másik felét is.Addig sütjük, míg
aranysárga színű lesz. Friss fejessaláta illik hozzá, pici sóval, olíva
olajjal és citrommal ízesítve. Jó étvágyat!
fel
Sajtrecept
Nagy Évitől
Kb 3.5 - 4 liter nyers tejet fölforralunk
(fontos, hogy forrásban legyen), majd levesszük a tűzről és kb 3
evőkanálnyi ecetet keverünk hozzá óvatosan. Ez változó lehet.
Fokozatosan kell adagolni hozzá kevergetés közben, addig, amíg ki nem
csapódik a tejfehérje és nagy csomók nem keletkeznek. A folyadék pedig
szinte átlátszó sárgászölddé nem válik. Nekem kb 2-3 evőkanálnyi után
már ilyen szokott lenni. Ezután (még forrón) ritkás szöveten
(legegyszerűbb tiszta textilpelenka) leszűrjük kicsit kinyomkodjuk és
hagyjuk még csöpögni és kihűlni. Ha kihűlt már fogyasztható is a sajt
(kb 30 dkg), ami persze teljesen natúr és sütés/főzésálló. Ismétlem,
nem trappista, de ezerféleképpen ízesíthető és elkészíthető. Az én
kedvencen a fűszeres olívaolajban pácolt.
Nagy Éva
MTT Keleti Alosztály
fel
Zöldséges
rizs pikáns mártással
Elkészítési idő:
40 perc
Költség négy fő részére: 1000Ft.
Hozzávalók:
4 db. közepes sárgarépa
2 db. közepes fehérrépa
1 db. édeskömény (kihagyható)
rizs
1 doboz tejföl
1 doboz natúr joghúrt
1 cs. petrezselyem
1 erőleves vagy húsleveskocka
maroknyi snidling
3 evőkanál zabliszt (a mennyiség attól is függ, mennyire sűrű mártást
szeretünk)
2 csipetnyi fehér bors (mártásba is, és a zöldségbe is)
csipetnyi cukor
só
1 dl. száraz fehér bor (kihagyható, helyette lehet negyed citrom leve)
5 dkg. vaj
2 babérlevél
csipetnyi szerecsendió
A sárga és fehérrépát vékony csíkokra szeleteljük. Az édesköményt
karikára vágjuk. A vaj felét felolvasztjuk, és a zöldségeket
átforgatjuk benne. Fél dl vizet öntünk rá. Fűszerezzük fehér borssal,
beletesszük a babérlevelet, ízlés szerint szerecsendiót, sózzuk, kis
gázon, fedő alatt majdnem készre pároljuk. Ekkor levesszük a fedőt, és
aranysárgára pirítjuk.
A rizst szokásos módon megfőzzük. Finomabb lesz, ha egy fej
vöröshagymát teszünk a vízbe. Amikor kész összekeverjük az apróra
vágott petrezselyemmel.
Szósz: A snidlinget
apróra vágjuk, és a maradék vajon megdinszteljük. A leveskockát 3 dl
vízben felforraljuk. Fél doboz tejfölt és natúrjoghurtot összekeverjük
a 3 evőkanál zabliszttel, majd az egészet csomómentesen belekeverjük a
levesalapba. Hozzáadjuk a snidlinget, ízesítjük sóval, fehérborssal,
majd lassú tűzön, folyamatos keveréssel elkezdjük a mártást sűríteni.
Ha már elérte a megfelelő sűrűséget, hozzáadjuk a bort és a cukrot.
Tálaláskor a mártást a zöldségre és a rizsre öntjük.
Ha fokozni szeretnénk az ízhatást, zellert is csíkozhatunk a zöldségek
közé.
Pikáns, különleges étel.
Jó étvágyat!
Kiss
Csilla és Kovács Zoltán(mártás)
fel
|
Spenótos
rakott krumpli
Elkészítési idő: 2 óra
Költség négy fő részére: 1000Ft.
Hozzávalók:
1 kg krumpli
1 kg spenót
1 nagy fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
2+2 ek. vaj / margarin
100 g edami / gouda sajt
40 g finomliszt
3,5 dl tej
1 ek. ételízesítő
só, bors, szerecsendió
2 tojássárgája
1 dl tejszín / tej
30 g reszelt parmezán sajt
40 g mandulapálcika / fenyőmag
A krumplit megmossuk, héjában, enyhén sós vízben
puhára főzzük, leszűrjük, meghámozzuk, és hűlni hagyjuk.
A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, a vizet egy
konyharuhával felitatjuk róla. A hagymaféléket meghámozzuk, a
vöröshagymát apróra vágjuk, és egy ek.-it félreteszünk belőle. 2 ek.
vajat, vagy margarint felforrósítjuk, üvegesre pároljuk benne a maradék
hagymát és az áttört fokhagymát. Több részletben beleforgatjuk benne a
spenótot, kissé megsózzuk, fedő alatt megfonnyasztjuk, majd fedő nélkül
elfőzzük a levét.
A sajtot lereszeljük. A mártáshoz a maradék 2 ek. vajban
megfonnyasztjuk a félretett hagymát, meghintjük liszttel, 1-2 percig
pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és csomómentesre keverjük a tejjel,
3.5 dl vízzel, valamint az ételízesítővel. Mérsékelt tűzön 3-4 percig
sűrítjük, aztán beleolvasztjuk a sajt felét, sózzuk, borsozzuk, majd
frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk. Eldolgozzuk a tejszínben
/ tejben a tojássárgákat, gyors mozdulattal a tűzről levett mártáshoz
keverjük.
Egy közepes méretű, mélyebb sütőedény aljába 1-2 ek mártást simítunk. A
krumplit vékonyan felkarikázzuk, egyharmadát a sütőedénybe terítjük,
meghintjük sóval. Tetejére tesszük a spenót felét, aztán mártás,
krumpli, só, spenót, stb. következik úgy, hogy az utolsó réteg krumpli
és mártás legyen.
Megszórjuk a maradék reszelt sajttal, a parmezán sajttal, végül a
mandulával vagy fenyőmaggal, és 200 fokos sütőben aranybarnára
sütjük.(kb. 45-50 perc) Tálalás előtt 5-8 percig hűlni hagyjuk, és a
sütőedényben tálaljuk.
Készíthetjük mélyhűtött, felengedett és alaposan kinyomkodott spenótból
is, amelyet foltokban helyezünk a krumplira, ekkor csak sütni kell, de
a sütési idő 20-25 perccel hosszabb, és persze friss spenótból
finomabb.
Jó étvágyat!
fel
Polentafalatkák
Elkészítési idő:
20+20 perc
Költség négy fő részére: 1000
Ft.
Hozzávalók:
200 g kukoricadara
2+1 ek. vaj/margarin
80 g reszelt füstöltsajt
2 tojássárgája
250 g mozzarella
4 közepes paradicsom
20 bazsalikomlevél
6 dl víz, só, bors
A polentához felforraljuk a vizet, beleszórunk egy
csapott evőkanál sót, majd a kukoricadarát, és mérsékelt tűzön,
folyamatosan keverve krémsűrűségűre főzzük. (10-12 perc)Utánasózzuk,
borsozzuk, majd belekeverünk 2 ek. vajat/margarint, a reszelt sajtot,
és fedő alatt 8-10 percig pihentetjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat,
hagyjuk kihűlni.
Vékonyan megkenünk vajjal/margarinnal egy 40 cm hosszú alufóliát, 20 cm
hosszan, rúdszerűen középre halmozzuk a polentát, feltekerjük, kerekre
igazítjuk, a végeket szaloncukorszerűen megtekerjük-lezárjuk. Hagyjuk
teljesen kihűlni, majd három órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól
megdermedjen.
A mozzarella gombócokat lecsepegtetjük. A paradicsomokat megmossuk, és
a mozzarellával együtt felkarikázzuk. A bazsalikomot leöblítjük,
szárazra lapogatjuk. Kikenünk vajjal/margarinnal 1 nagyobb vagy 2
közepes sütőtálat.
Lehántjuk a polentarúdról az alufóliát, 2 cm vastagon felszeleteljük,
és a sütőtálba rakosgatjuk. Meghintjük sóval és borssal, mindegyikre
egy paradicsomkarikát, 1 bazsalikomlevelet, és 1 szelet mozzarellát
fektetünk. Felhevített sütőben (250 fok) csak addig sütjük, amíg a sajt
a tetejükre olvad. Előételként, italkorcsolyaként kínálhatjuk.
Jó
étvágyat!
fel
Karácsonyi menü
Előétel: Sült
kecskesajt-saláta
Hozzávalók (4 személyre)
- 4 kisméretű kecskesajt
- 1 gerezd préselt fokhagyma
- 1 felaprított kakukkfű ágacska
- 1 félbevágott és vékonyan szeletelt
citrom
- tört bors
- 80 ml extra szűz olívaolaj
- 300 g vegyes salátalevél
A sajtot tedd a tányérra. A fokhagymát keverd
össze a kakukkfűvel, s citrommal, a borssal, valamint az olajjal, majd
ezt kanalazd a sajtra. Fedd le, és 4-6 óra hosszára tedd a hűtőbe
pácolódni. Melegítsd elő a grillsütőt. A sajt mindkét oldalát 3-4
percig süsd. A citromot si grillezd meg egy kicsit, amíg megpuhul. A
salátalevelet oszd szét a tányérokon. Mindegyikre tégy egy sajtot, (egy
kevés citrommal) és csöpögtess egy kevés páclevet a sajtra
Leves: Finom krémleves
zöldségszirmokkal
Hozzávalók:
-
- 1 kg vegyes zöldség (sárgarépa, zeller,
fehérrépa, karalábé, cukkini, stb)
- 2 evőkanál olaj
- só
- őrölt fehérbors
- kakukkfű
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál rizsliszt
- a zöldségszirmok sütéséhez olaj
A megtisztított zöldség felét vágd apróra, és az
olajon fonnyaszd meg. Öntsd fel 8 dl vízzel, sózd, borsozd, szórd meg
kakukkfűvel, és fedő alatt főzd puhára. Eközben a többi zöldséget
uborkagyalun gyaluld le, és bő, forró olajban süsd ropogósra. Az
olajból kiemelt zöldségszirmokat szalvétán csepegtesd le. Ha a
zöldségek megpuhultak a levesben, a tejszínnel elkevert rizsliszttel
sűrítsd be, forrald át. Merülőmixerrel pépesítsd és azon melegében
tálald a ropogós zöldségszirmokkal.
Főétel:Rántott
kelkáposztatekercs
Hozzávalók:
- 8 nagyobb kelkáposztalevél
- só
- 30 dkg gomba
- 1 nagyobb fej hagyma
- petrezselyem
- 6 db tojás
- bors, pirospaprika
- teljes kiőrlésű rozsliszt
- prézli
A kelkáposzta leveleket kevés sós vízben puhára
főzzük, majd egy konyharuhán lecsepegtetjük. A hagymát és a
petrezselymet apróra vágjuk, a gombát közepes darabokra szeleteljük, 5
db tojást felverünk. A hagymát olajon megdiszteljük, beletesszük a
gombát, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, majd fedő alatt puhára
pároljuk. Mikor majdnem kész, beletesszük a petrezselymet és a tojást,
és lágy tojásrántottát készítünk. A rántottát elosztjuk a nyolc
kelkáposztalevélen, feltekerjük rolád szerűen, a végét behajtjuk, és
fogpiszkálóval összetűzzük. A liszttel, a maradék egy tojással és a
prézlivel bepanírozzuk, forró olajban kisütjük, melegen tálaljuk.
Esetleg joghurttal elkészített majonézt tálalunk mellé, de illik hozzá
bármilyen köret is. Önmagában is finom.
Desszert: Finn almatorta
Hozzávalók: a tésztához:
- 15 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 5 dkg darált mandula
- 20 dkg liszt
- 1 kk. őrölt fahéj
A töltelékhez:
- 60 dkg alma
- 2 tojás
- 1 dl tej
- 1 csomag vaníliás
cukor
A vajat a cukorral jól kikeverjük, majd a
tojásokat egyenként beleütjük. A darált mandulát és a lisztet
beleszórjuk, fahéjjal fűszerezzük, és alaposan összedolgozzuk. A
masszát vizes kézzel a sütőpapírral bélelt kis tepsibe nyomkodjuk úgy,
hogy jó újnyi magas pereme is legyen. A megtisztított almát
meghámozzuk, félbevágjuk, magházát kimetsszük, majd húsát
felszeleteljük, és sűrűn a tésztára rakosgatjuk. A tojásokat kissé
felverjük, a tejet hozzáadjuk, az almára öntjük. Vaníliás cukorral
meghintjük, és előmelegített sütőben, 225 fokon kb. 25 percig sütjük.
Megvárjuk, amíg langyosra hűl, csak akkor szeleteljük fel.
ÁLDOTT ÉS BÉKÉS KARÁCSONYT KÍVÁNUNK!
fel
Szilveszteri
menü
Előétel: Zöldségsaláta
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 2 db alma
- 2 db sárgarépa
- 2 db csemegeuborka
- 1 pohár natúr joghúr
- 2 dl majonéz
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 citrom leve
- só, bors
A burgonyát héjában megfőzzük. A sárgarépát
karikára vágjuk, és kevés vajon, pici vizet hozzáöntve fedő alatt
megpároljuk, közben sózzuk. Felcsíkozzuk az uborkát, az almát, és
összekeverjük a joghurttal, majonézzel, citromlével és a borral. A
burgonyát forrón belekarikázzuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy
éjszakát hidegen érleljük.
Leves: Borleves
Hozzávalók:
- 1/2 liter száraz fehérbor
- 1/2 liter víz
- 1 mokkáskanál szegfűszeg
- 1 mokkáskanál fahéj
- 2 vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- 5 tojás
- 1 citrom héja
- 1 evőkanál liszt
A vizet 1 dl borral és a fűszerekkel felforraljuk.
Ezalatt a tojás sárgákat kikeverjük cukorral és a liszttel. Hozzáadjuk
a maradék bort. Ha felforrt, a fűszeres levet leszűrjük és az egészet
lassú tűzön kb. 10 percig- hogy a liszttől besűrűsödjön- kevergetve
forraljuk. Fokozhatjuk azzal, hogy a tojás fehérjét habbá verjük és
kanállal, óvatosan a levesbe szedjük.
Főétel:Zöldséges
lencsefőzelék
Hozzávalók:
- 25 dkg lencse
- 2 babérlevél
- 2 kk. napraforgó olaj
- 1 fej apróra vágott hagyma
- 15 dkg vékonyra vágott sárgarépa
- 3 kockára vágott zellerszár
- 2 kk. pirospaprika
- 1 kk. finomra vágott friss zsálya (lehet
szárított is, a friss erőteljesebb ízű)
- 1 ek. paradicsompüré
- só
- borsika
A lencsét megmossuk és a babérlevéllel fedő alatt
25 percig főzzük. Leszűrjük, kivesszük belőle a babérlevelet, a
főzőlevet félretesszük. A hagymát, a sárgarépát, zellert 5 percig
pároljuk olajban. Beletesszük a lencsét, a fűszereket és a főzőlevet,
majd lefedve 15-20 percig főzzük. Sűríthetjük a főzőlevet
összeturmixolt zöldségekkel.
Desszert: Joghurtos,
banános babapiskóta
Hozzávalók:
- 2 csomag babapiskóta
- 2-3 db banán
- 3 pohár natúr joghúrt
- ízlés szerint méz vagy cukor
Vegyünk elő egy mélyebb üvegtálat.
Az aljára fektessünk szorosan babapiskótát, majd egy réteg
felkarikázott banánt, aztán megint babapiskótát, banánt, ameddig el nem
fogy. A joghurtot keverjük ki a mézzel vagy cukorral és öntsük rá a
gyümölcsös babapiskótára. Két órát pihentessük, ha hidegen szeretjük,
betehetjük a hűtőbe is. Tetejét díszíthetjük reszelt csokival, dióval
vagy tejszínhabbal.
fel
|